4 September 2014

Quick blackberry pie


This week we went to pick blackberries so we decided to bake a blackberry pie quickly. 


Ingredients for the pastry:
-250g butter softened
-180g caster sugar
-3-4 pods vanilla or 1½ -2 tsp vanilla extract
-2 large eggs beaten
-500g plain flour

  • Beat the butter and sugar until smooth and creamy in an electric mixer. Slit open the vanilla pods and scrape the seeds into the mixture with the tip of a sharp knife, or add the extract.
  • With the motor running at slow speed, gradually add the eggs then the flour in stages. As soon as the mixture comes together as a crumbly mixture, stop the motor. Remove the mixture and knead it with your hands to a smooth dough. 
  • Spread the dough on a floured surface until you reach the right size for the pie tin (lightly greased). Lightly prick the dough with a fork.
  • Add the blackberries with a bit of sugar. You can also add some apples. Cover the top of the pie with the rest of the dough. Cut vents in the top crust for steam to escape.
  • Preheat oven at 200°C, then bake for 15-20 minutes.
The last slice!


Ingrédients pour la pâte:
-250g de beurre (ramolli)
-180g de sucre en poudre
-3-4 gousses de vanille or 1½ -2 c.s d'extrait de vanille
-2 oeufs battus
-500g farine

  • Battez le beurre et le sucre dans un robot pâtissier (ou avec un batteur) jusqu'à obtenir une texture onctueuse. Ajoutez vos graines ou l'extrait de vanille dans la préparation. 
  • Positionnez votre robot/batteur à vitesse lente et ajoutez petit à petit les œufs et la farine. Dès que la pâte se décolle de la paroi du saladier et qu'elle devient friable arrêtez votre robot. Avec vos mains, pétrissez la pâte jusqu'à ce qu'elle devienne lisse.
  • Posez votre pâte sur un plan de travail enfariné et l'étendre jusqu'à obtenir la bonne taille pour votre moule (préalablement beurré). Une fois la pâte correctement posée, piquez la avec une fourchette. 
  • Ajoutez les mûres et saupoudrez les de sucre. Vous pouvez également ajoutez 2 pommes. Recouvrez la tarte avec le reste de la pâte et faites une cheminée au centre pour que la vapeur s'échappe. 
  • Préchauffez votre four à 200°C puis faire cuire pendant 15-20 minutes. 

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